"Друкар у вигнанні" - історична година у бібліотеці-філії №3

    25 лютого виповнилося 450 років із часу заснування першої друкарні в Україні. З цієї нагоди в бібліотеці-філії №3 Благодатного провели історичну годину для школярів ліцею №9. 

 Під час заходу завідувачка книгозбірні Іванна Білішук розповіла учням 6-А класу Нововолинського ліцею №9 про заснування книгодрукування в Україні. Слухачі дізналися, якими були книги до винайдення перших верстатів, скільки часу тривав ручний перепис одного примірника, як змінилося книговидання за майже 500 років та яке значення мало відкриття першої української друкарні. Звісно, не оминули увагою історичних дат та біографічних фактів першого книгодрукаря Івана Федорова. Також переглянули відеоролик, де побачили, як друкують сучасні книжки і якими знаряддями користувалися друкарі 16-го століття. Наприкінці історичної години відбулося обговорення про роль книговидання в Україні і вплив на освіту, культуру та історію нашої держави. 






Дати:

 - У 1574-му році Іван Федоров видав першу на українських землях книгу - збірник біблійних оповідань під назвою "Апостол". 

- Того ж року надрукував перший у Східній Європі підручник - "Буквар". 

- У 1581 році в Острозі вийшла з друку відома Острозька Біблія. 

-  Найперше видання Києво-Печерської лаври було "Часослов" у 1616р

Львів, Острог та Київ стали першими містами, де українське друкарство набирало своїх обертів. І розвивав цю справу Іван Федоров (Федорович). 





    Цікаво:

- Іван Федоров був змушений рятуватися від переслідувань, церковники звинувачували його у "зв'язках із сатаною" через книгодрукування;

- Львів для подальшого життя і розвитку в професії обрав не випадково, це було велике торгово-промислове, культурне місто;

- Видання "Букваря" було подією для цілої Східної Європи, поява першого підручника мала величезне значення в розвитку освіти;

- За технікою друку Острозька Бібілія є однією із визначних пам'яток нашої стародавньої книжкової продукції, над її виданням працював не лише сам Федоров, а й велика кількість перекладачів, художників, палітурників та інших майстрів. Це був один із визначних шедеврів давньоукраїнського друкарства. 

- Деякі історики порівнюють появу друкарських верстатів Федорова із появою комп'ютерів у нашому сучасному житті.



Коментарі